Results 1 to 12 of 12

Thread: Old U.S. Gauge Oil Pressure and Temp. Combo

  1. #1

    Join Date
    May 2019
    Posts
    12
    Post Thanks / Like

    Old U.S. Gauge Oil Pressure and Temp. Combo

    Hi folks,

    I have some trouble with an U.S. Gauge Oil Pressure and Temperature indicator. Oil temp. never worked since we purchased the plane, the previous owner cut the capillary line and added an ugly VDO temp. instrument. Oil Pressure worked fine on our U.S. Gauge instrument.
    Since we wanted to clean up our panel and make a new one I sent the U.S.Gauge to the U.S. for a repair. Repair plus 2 times shipping (Germany to US and back) plus taxes...I ended up with a >400$ bill and waitet over 7 weeks. Then it came back with a new capillary.
    I was surprised that the temp unit showed nothing (below 40°F) when it was here in my desk because I thought it should show room temperature. I contacted the guys who took my money and they said it has to be in the airplane to show the correct temperature...Well I installed it and took it for a flight, it still shows nothing. I'm a bit pissed at this point.

    The repair guys told me that it may have been shaken to much during shipping so it's calibration is way off and I have to send it back. Of course I am not very interested in having another 7 weeks downtime. Is it possible to calibrate it by ourself? Is this whole shipping bounced the calibration off scenario realistic?

    Thanks in advance
    Patric
    Thanks Philly5G thanked for this post

  2. #2
    supercub's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Let me check my GPS, gee how'd we ever navigate with those sectional things?
    Posts
    834
    Post Thanks / Like
    Keystone Instruments in Lock Haven rebuilt that instrument for me a few months ago. So I know they can do it. They could probably answer your question regarding calibrating it yourself. Mine registered room temp without being installed too. Good Luck.
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Philly5G liked this post

  3. #3
    behindpropellers's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    NE Ohio
    Posts
    6,780
    Post Thanks / Like
    I'm curious who repaired it?
    Likes wireweinie liked this post

  4. #4

    Join Date
    May 2019
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by behindpropellers View Post
    I'm curious who repaired it?
    I don't know who repaired it...I sent it to Wagaero and they sent it to somebody they work with. My only contact was with Wagaero
    Thanks bowenjo, Philly5G thanked for this post

  5. #5
    Steve Pierce's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Graham, TX
    Posts
    19,341
    Post Thanks / Like
    Mine gets shakin' quite a bit being flown by me and it keeps working. I would keep after them to make it right. These people have always done me a good job. http://antiqueinstrument.com/
    Steve Pierce

    Everybody is ignorant, only on different subjects.
    Will Rogers
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Philly5G liked this post

  6. #6

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Elizabeth, WV
    Posts
    568
    Post Thanks / Like
    A quick check is to put the bulb in boiling water and see if the gauge reads close to 212F. Test works if the gauge is in the plane or on the work table. I check them before installation to save a few cusswords.
    You can't get there from here. You have to go over yonder and start from there.

  7. #7

    Join Date
    May 2019
    Posts
    12
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by N86250 View Post
    A quick check is to put the bulb in boiling water and see if the gauge reads close to 212F. Test works if the gauge is in the plane or on the work table. I check them before installation to save a few cusswords.
    I tried that when I got it back...it showed nothing, the needle didn't move. I asked wagaero if thats normal, they answered that is has to be connected to the engine...didn't make sense to me but I tried it....nothing.
    Thanks Philly5G thanked for this post

  8. #8
    behindpropellers's Avatar
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    NE Ohio
    Posts
    6,780
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Patric_L View Post
    I tried that when I got it back...it showed nothing, the needle didn't move. I asked wagaero if thats normal, they answered that is has to be connected to the engine...didn't make sense to me but I tried it....nothing.
    I would get my money back from Wagaero and send it to antique instrument.

    Tim
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Steve Pierce, Philly5G liked this post

  9. #9

    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Utah/Alaska
    Posts
    122
    Post Thanks / Like
    capillary tube probably has a leak, they are filled with all sorts of temperature sensitive chemicals like Tricholoroethelene or ether which are nasty. No option to repair yourself. Good luck, Tim
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Philly5G liked this post

  10. #10

    Join Date
    May 2020
    Posts
    1
    Post Thanks / Like
    My capillary tube just broke at the bulb. Repairable? Any sources for new/rebuilt gauges? CubCarfters out of stock, not going to use WagaAero, nothing in Anchorage I can find.

    Thx Chuck
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Philly5G liked this post

  11. #11
    Steve Pierce's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Graham, TX
    Posts
    19,341
    Post Thanks / Like
    Steve Pierce

    Everybody is ignorant, only on different subjects.
    Will Rogers
    Thanks Philly5G thanked for this post
    Likes Philly5G liked this post

  12. #12

    Join Date
    Jun 2018
    Location
    England
    Posts
    404
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Cujo View Post
    My capillary tube just broke at the bulb. Repairable? Any sources for new/rebuilt gauges? CubCarfters out of stock, not going to use WagaAero, nothing in Anchorage I can find.

    Thx Chuck
    Exactly the same problem here yesterday, final step in fitting the Casper Spin-on filter (which looks brilliant and Bill @ Casper has been fantastic by the way) I think the tube jammed in its retaining collar and just twisted a bit too far, small hiss and a bit of clear liquid emerged So the only step in the process that wasn't Casper related and it broke!! I'm based in UK, does anyone know of a good source to get the tube repaired and the liquid refilled over here please? I've been emailing classic car instrument repairers all morning just in case.

    Click image for larger version. 

Name:	FeWYmDRYScuyMNV3ed0qig.jpg 
Views:	21 
Size:	65.4 KB 
ID:	48958

    I agree completely with the comments above in this thread about working fine when not plugged into the aircraft, I looked at a picture I took of the panel with my new key mag switch 2 days ago and the Oil Temp gauge was reading ambient temperature and the bulb was literally just hanging on the firewall at that point!!

    Click image for larger version. 

Name:	RZl4JjvqTUiP0TQPVpQHqw.jpg 
Views:	18 
Size:	116.6 KB 
ID:	48959
    Every day's a school day

Similar Threads

  1. Looking for a Oil pressure/oil temp combo gauge.
    By supercub in forum Parts and Pieces
    Replies: 6
    Last Post: 11-01-2018, 11:18 AM
  2. Oil pressure/Oil Temp combo gauges
    By Jim Miller in forum Experimental Cubs
    Replies: 26
    Last Post: 12-04-2017, 12:09 AM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •